Hoe blijf je in contact met collega’s?

Bellen, appen, mailen. Het lijkt erop alsof alles binnen handbereik ligt, maar toch ervaren medewerkers veel afstand tot elkaar.

Meestal is het gereedschap (de tools) al aanwezig, graag vertel ik kort en bondig hoe wij onze Google G-Suite accounts inzetten om zo goed mogelijk met elkaar in contact te blijven.

Dagelijkse teamstart

We checken dagelijks met elkaar in in de hiervoor gecreëerde digitale vergaderruimte “De Kantine”.  In deze informele setting is iedere collega welkom, we bespreken ervaringen, het nieuws of globaal wat de dag gaat brengen. Zo nodig verhuizen een aantal collega’s naar een andere vergaderruimte voor bijvoorbeeld het doornemen van projecten, opportunities of support vraagstukken.

Belangrijke ongeschreven regel is, als je iets beters/belangrijkers te doen hebt dan hoef je niet deel te nemen, maar laten we proberen om dit wel met zijn allen zo veel mogelijk te doen voor de teamspirit! 

Binnenkort leg ik uit hoe je deze vergaderruimtes makkelijk kunt aanmaken! Volg ons!

Onderlinge “check-in”

Vroeger liepen we even bij elkaar langs met een korte vraag, nu moeten we contact met elkaar opnemen. Wij hebben ervaren dat de beste methode is door iemand een berichtje te sturen via Google Chat. Je kunt hierbij met 1 druk op de knop iemand uitnodigen in een vergaderruimte. 

In het voorbeeld hieronder heeft mijn collega Michael mij uitgenodigd, hij zit al klaar, met een kort berichtje kan ik laten weten “ik kom eraan” of “nee nu niet”. Zo zitten we in ieder geval niet op elkaar te wachten en hoeven we niet gefrustreerd te zijn dat een collega niet opneemt! 

Vrijmibo 

Heel veel bedrijven hebben hun modus hierin al gevonden, maar laten we het koesteren! Dit moment is kostbaar maar zo belangrijk voor de betrokkenheid en groepsgevoel. 

Bij grote teams? Splits op, en vergeet de mensen in de buitendienst niet! 

Let een beetje op elkaar

Premier Rutte bedoelde dit vast anders, maar ik vertaal hem graag naar de collegialiteit. Probeer echt even naar elkaar te luisteren, met name de privé sferen. Voor veel collega’s is werk een uitlaatklep, laten we voor elkaar de digitale werkvorm creëren die dit zo veel mogelijk in stand houdt, wie weet leren we elkaar nog eens echt kennen 😉 

Geschreven door Bas de Gruijter